Optika Vuksan © 2014

optikavuksan@yahoo.com

Kneza Miloša 67, 22240 Šid 

Pratite nas

na društvenim mrežama

Za lepši pogled na svet

U našoj stalnoj ponudi su kontaktna sočiva poznatih stranih i domaćih proizvodjača kao što su Bausch&Lomb, Optix, Ciba vision i drugih, a na zahtev spremni smo da nabavimo i sočiva proizvodjača po vašoj želji.

 

KONTAKTNA SOČIVA

IZBOR KONTAKTNIH SOČIVA

 

Pored naočara, kao očnih pomagala za korekciju vida sve više se koriste i kontaktna sočiva. Preporučuju se kod velike kratkovidosti, a posebno kada je razlika u dioptriji očiju velika (3,50 dioptrije i više), što se prilično teško rešava  naočarima kao očnim pomagalom. Zbog direktnog naleganja kontaktnog sočiva celom svojom površinom na oko, postiže se bolja oštrina vida nego sa naočarima i to u pojedinim slučajevima čak i do 30%. Kontaktna sočiva su na oku za laike nevidljiva, pa ih zato, pogotovo mladi, sve više koriste. Nošenjem kontaktnih sočiva se izbegava eventualna neudobnost naočara (žuljanje na nosu, iza uha..). Preporučuju se posebno osobama koje se bave sportom ili nekim drugim fizičkim aktivnostima.

Međutim, kontaktna sočiva iziskuju daleko veći stepen brige o higijenskim uslovima pa je njihova upotreba nepoželjna u životnim ili radnim prostorima sa dosta prašine.

U zavisnosti od karakteristika oka odnosno dioptrije, opšteg zdravstvenog stanja  i navika korisnika, preporučuju se meka, gaspropusna ili tvrda kontaktna  sočiva, koja mogu biti dnevna, mesečna ili godišnja, kao i sočiva za dnevno ili produženo nošenje ( više dana bez skidanja sa oka ).